aip

Funderar du på att testa autoimmun kost? AIP är fördelaktigt för dig som vill minska inflammation, läka tarmen och lindra autoimmuna sjukdomar. I den här guiden hittar du allt du behöver veta om det autoimmuna protokollet, vad man får äta, vad man ska undvika och vad de olika faserna betyder. 

Vad är autoimmun kost (AIP)?

Autoimmun kost (AIP) är en uteslutningsdiet som utformats för att hjälpa personer med autoimmuna sjukdomar. AIP är en striktare version av paleokost, med stort fokus på livsmedel som kan hjälpa till att minska inflammation och stödja en sund tarmflora.

Syftet med AIP är att minska inflammationen i kroppen och lindra symtomen på autoimmuna sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar uppstår när immunförsvaret felaktigt attackerar kroppens egna vävnader, vilket leder till inflammation och olika hälsoproblem.

Några exempel på autoimmuna sjukdomar som kan hjälpas med AIP är reumatoid artrit, Hashimotos sjukdom, celiaki, Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Autoimmun kost har också visat sig effektiv för att läka läckande tarm, lindra SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) och IBS (Irritable Bowel Syndrome).

Det är viktigt att notera att AIP inte är ett botemedel för autoimmuna sjukdomar och att resultaten kan variera från person till person.

Om du lider av en autoimmun sjukdom eller andra hälsoproblem är det viktigt att rådfråga en läkare eller näringsterapeut innan du börjar med AIP. Det autoimmuna protokollet kan lindra symtom hos personer med autoimmuna sjukdomar, men som det med allt annat är resultaten individuella och det finna inga garantier.  

AIP kost i 3 steg: uteslutning, återintroducering och underhåll

1. Uteslutningsfasen: livsmedel du ska utesluta med AIP

Det första steget enligt AIP är den strikta uteslutningsfasen, eller läkningsfasen som den också kallas, där man undviker alla potentiellt inflammatoriska livsmedel i ett antal veckor eller månader.

Syftet med den här fasen är att minska inflammationen och identifiera eventuella triggande livsmedel som kan orsaka autoimmuna symtom.

Vad får man inte äta på AIP?

Under den strikta eliminationsfasen undviker man de här livsmedlen för att minska inflammationer och reaktionerna hos personer med autoimmuna sjukdomar. Efter den här fasen kan man gradvis återintroducera vissa livsmedel för att se hur kroppen reagerar.

  • Alla spannmål och liknande (även de som inte innehåller gluten), till exempel vete, råg, havre, majs, quinoa, bovete och ris
  • Alla baljväxter, som bönor, linser, jordnötter. kikärter, ärtor och soja
  • Alla nötter och frön, som mandlar, valnötter, sesamfrön och pumpafrön
  • Alla mejeriprodukter, även ost, yoghurt och smör
  • Processade livsmedel, det vill säga livsmedel med tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel
  • Raffinerat socker och sötningsmedel, till exempel vitt socker, sirap, honung, agavesirap och artificiella sötningsmedel
  • Nattskatteväxter, vilket inkluderar tomater, potatis, paprika och aubergine
  • Ägg, både äggvitor och äggulor
  • Kaffe, te och alkohol
  • Processat kött med tillsatser, som bacon, charcuterier, korv och skinka
  • Raffinerade vegetabiliska oljor, som majsolja, rapsolja, solrosolja och sojaolja

Vad får man äta på AIP?

På det autoimmuna protokollet (under alla de tre faserna, men framförallt uteslutningsfasen) fokuserar man på att äta läkande livsmedel som stödjer tarmfloran och minskar inflammation i kroppen. 

  • Kött: Gräsbeteskött (lamm och nötkött), viltkött, kyckling och kalkon (utan tillsatser och antibiotika)
  • Fisk och skaldjur: Viltfångad fisk, som lax, makrill, sill, sardiner och räkor (undvik odlad fisk)
  • Benbuljong: Hemlagad benbuljong 
  • Frukt: Alla typer av frukt utom citrusfrukter
  • Grönsaker: Alla grönsaker utom nattskatteväxter (som tomater, potatis, paprika och aubergine)
  • Rotfrukter: Sötpotatis, morötter, palsternacka, rovor, betor med flera
  • Kokosprodukter: Kokosmjölk, kokosgrädde, kokosolja och riven kokos
  • Oljor: Olivolja och avokadoolja 
  • Kryddor och örter: Gurkmeja, ingefära, vitlök, basilika, rosmarin, timjan med flera
  • Fermenterade livsmedel: Surkål, kimchi och andra probiotiska livsmedel som stödjer tarmen
  • Mjölkalternativ: Kokosmjölk och mandelmjölk (utan tillsatser)
  • Mjölalternativ: Kokosmjöl, mandelmjöl och kassava mjöl som glutenfria alternativ för bakning

2. Återintroduceringsfasen: tips för att börja återintroducera livsmedel med AIP

Efter att ha genomfört uteslutningsfasen och förhoppningsvis upplevt positiva effekter, går du vidare till återintroduktionsfasen. Nu är det dags att gradvis återintroducera olika livsmedel för att se hur kroppen reagerar.

Genom att göra det kan man identifiera vilka livsmedel som tolereras och kan inkluderas i kosten igen, såväl som vilka som bör undvikas på längre sikt.

Hur kroppen reagerar under återintroduceringsfasen är individuellt. Vissa personer kan introducera flera livsmedel utan problem, medan andra märker att de fortfarande behöver undvika vissa livsmedel för att hålla symtom och inflammation borta.

3. Underhållsfasen: gör AIP kost till en del av din långsiktiga livsstil

Efter att man har genomfört återintroduceringsfasen och identifierat vilka livsmedel som fungerar bäst för ens individuella hälsa, kan gradvis man gå över till en mer varierad kost. 

Efter återintroduceringsfasen har du identifierat vilka livsmedel som fungerar bäst för din hälsa och dina behov. I underhållsfasen fortsätter du att äta en anpassad AIP-kost som passar dig.

Här är målet att hitta en långsiktig kosthållning kan kommer att stödja din hälsa, minska risken för autoimmuna symtom och inflammation.

Du kan fortsätta att hålla koll på kroppens reaktioner och eventuellt göra små justeringar i kosten vid behov för att uppnå en optimal balans. 

Hur länge ska man äta AIP?

Hur länge man ska äta autoimmun kost kommer variera från person till person beroende på individuellt hälsotillstånd, symtom och mål med kosten.

AIP är vanligtvis inte avsedd att vara en långsiktig kostplan, utan det rekommenderas att man följer den under en begränsad tidsperiod, som några veckor eller månader för att ge kroppen tid att läka.

Den första delen av AIP, uteslutningsfasen, pågår vanligtvis i 30-90 dagar och därefter börjar man stegvis återintroducera livsmedel för att se hur kroppen reagerar. 

Om du planerar att följa AIP under en längre period eller har en autoimmun sjukdom är det viktigt att först rådfråga en läkare eller näringsterapeut. 

Vad är skillnaden mellan AIP och antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost är en diet som fokuserar på att minska inflammation i kroppen. Den är mindre restriktiv än AIP och innehåller livsmedel som är rika på antiinflammatoriska ämnen. 

AIP är i sin tur en elimineringsdiet som är utformad för att hjälpa personer med autoimmuna sjukdomar. Kosthållningens huvudsakliga syfte är att minska inflammation i kroppen, främja tarmhälsan och lindra autoimmuna symtom.

10 fördelar med att äta autoimmun kost (AIP):

  1. Minskar inflammation: AIP fokuserar på att undvika potentiellt inflammatoriska livsmedel, vilket kan bidra till att minska inflammation i kroppen och lindra symtom för personer med autoimmuna sjukdomar.
  2. Stödjer tarmhälsan: Genom att undvika livsmedel som kan irritera tarmen kan AIP bland annat bidra till att läka läckande tarm och lindra IBS-symtom.
  3. Balanserar blodsockret: AIP fokuserar på näringsrik mat som inte leder till svängningar i blodsockret, vilket kan vara fördelaktigt för personer med insulinresistens eller diabetes.
  4. Stärker immunsystemet: Genom att undvika livsmedel som kan orsaka autoimmuna reaktioner, kan AIP stärka immunsystemet och hjälpa till att förebygga infektioner.
  5. Förbättrar energinivåerna: AIP kan hjälpa till att minska trötthet och öka energinivåerna genom att ge kroppen de näringsämnen den behöver för att fungera optimalt.
  6. Minskar allergiska reaktioner: Genom att undvika potentiella allergener och histaminfrisättande livsmedel, kan AIP minska risken för allergiska reaktioner hos känsliga personer.
  7. Stödjer viktbalans: AIP undviker processad mat och socker, vilket kan hjälpa till att balansera vikten.
  8. Förbättrar hudhälsan: Många människor upplever att deras hudhälsa förbättras när de följer AIP, särskilt om de lider av hudsjukdomar som eksem eller psoriasis.
  9. Ökar medvetenhet om kostens påverkan: Genom att följa AIP lär man sig mer om hur kosten påverkar kroppen och blir medveten om hur olika livsmedel påverkar ens hälsa.
  10. Främjar självmedvetenhet: AIP innebär ofta att man blir mer medveten om sitt välmående och lyssnar till kroppens signaler, vilket kan leda till att man blir bättre på att anpassa kosten till sina individuella behov.